Fysio Tegelen

Manuele Lymfdrainage

Wat is Manuele Lymfdrainage 

Binnen onze praktijk heeft Celine Franssen zich gespecialiseerd in Manuele Lymfdrainage.  

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfbanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Onder meer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (b.v. bacteriën) en het uitwisselen van stoffen (b.v. bouw-, afbraakstoffen) en/of van gassen (b.v. zuurstof, koolzuurgas). Deze processen via het lichaamsvocht noemen we “de waterhuishouding”. 

Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert. 

Het lymfstelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult. 

Lymfdrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden. 

Hoe gaat het in z’n werk 

In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder, een Deense bioloog, samen met zijn echtgenote DE MANUELE LYMFDRAINAGE volgens de methode VODDER. Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfstelsel, maar voorál op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht. 

De Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Het heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren. 

Enkele voorbeelden die Celine zou kunnen behandelen zijn:  

De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfsysteem en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam. 

 • Zwellingen (oedeem) ; bv. lymfoedeem, zwellingen na een ongeval of na een operatie. 
 • Verstuikingen. 
 • Bloeduitstortingen. 
 • Spierpijnen en spierletsels. 
 • Dystrofieën. 
 • Reuma (ontstekingen) 
 • Klachten aan het zenuwstelsel ; bv. M.S. , gezichtsverlamming, migraine. 
 • Klachten als gevolg van stress ; bv. slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn, vruchtbaarheidsproblemen. 
 • Keel-, neus-, en ooraandoeningen. 
 • Huidproblemen ; bv chronische eczeem, acné, littekens. 
 • Longaandoeningen ; bv chronische bronchitis, longemfyseem, astma. 
 • Bloedcirculatiestoornissen; bv glaucoom, etalageziekte, open wonden. 
 • Orgaanklachten ; bv de lever, de nieren (allergieën), de darmen (ziekte van Crohn), de milt. 

Voor meer informatie kunt u terecht op de volgende website: 

http://www.mldv.nl/ 

 

 

Openingstijden:

Maandag t/m donderdag - 08:00 tot 21:00
Vrijdag - 08:00 tot 18:00

Specialisaties:

Fysiotherapie, Manuele Therapie i.o., Sportfysiotherapie, Echografie, Medical Taping Concept, Fysio-Fitness, COPD-Training, Dry Needling, Percutane Electrolyse (EPTE), Slaapfysio, Knienetwerk Noord-Limburg en Vliegwieltraining

Adres:

Industriestraat 94a
5931 PK Tegelen

E. info@fysiocentrumtegelen.nl
T. 077 326 0630
F. 077 326 0645

KVK 67038107
BTW 8512.63.902B01
IBAN: NL02INGB0008741236
BIC: INGBNL2A


Virtual tourOnze Locatie